Kira Alacağında Yetkili İcra Dairesi

3.7
(3)

Ülkemizde çok yoğun olarak kullanılan kurum olan kiralamanın çeşitleri var. Konut kirası, hasılat kirası, dükkan kirası gibi. Bu yazımızda genelde konutlar ve çatılı iş yerleri hakkında ki kira alacaklarında yetkili icra dairesinden bahsedeceğiz.

Bilindiği üzere yetki hususu hukuk muhakemeleri kanunu nda düzenlenmiş olup bir kaç ayrık durum dışında yetki meselesi kamu düzeninden sayılmadığı için hakimin yada icra müdürünün bunu kendiliğinden takdir etme değerlendirme yetkisizlik kararı verme gibi yetkisi yoktur.

Konut kirasında yetkili icra daireleri

Konut kiralarında öncelikle dikkat edilmesi gereken çoook ayrık durumlar dışında kiralayan kişilerin tacir sayılmamasıdır. Peki bunun pratikte önemi nedir ? Pratikteki önemi yetki sözleşmelerinde ortaya çıkar.

Konut kiralarında yetki sözleşmesi Yapılabilir mi?

Konut kiralarında kiralayan kişiler tacir değil ve genelde ticari maksatla kiralanmıyor. Tacir olmayan kişilerin yaptıkları yetki sözleşmesi geçersizdir. Bu geçersiz olduğuna göre tek yetkili yer çıkıyor. Genel yetki kuralları.

Kira borcuna geçmeden önce aranacak ve götürülecek borçlardan bahsetmekte fayda var. Aranacak borç; Borçlunun yerleşim yerinde ödenmesi gereken, Alacaklının alacağını alması için borçluya gitmesi gereken borçlar iken Götürülecek borç ise Alacaklının ikametgahında ödenen borçlardandır. Kira sözleşmelerindeki kira borcu götürülecek borçlardandır. Yani kural olarak ev sahibinin evinde ödenir. Bu sebeple ilk yetkili icra dairesi alacaklının yerleşim yeridir.

Alacaklı kendi yerleşim yerinde takip başlatabileceği gibi dilerse kiracının oturduğu adresin bağlı olduğu icra dairesi de yetkili olduğundan orada da takip başlatabilir.

Alacaklı yetkisiz icra dairesinde takip başlatmışsa ne olur.

Yukarıda icra dairelerinin kira borçlarındaki yetkisinin kesin yetki olmadığını belirtmiştik. Bu yetkinin kesin yetki olmaması durumu karşısında alacaklı takibi bu 2 yer dışında bir yerde başlatırsa ne olacaktır?

Kira alacağı örnek no 13 ismi verilen bir ödeme emri ile gönderilmektedir. Bu ödeme emrine kiracıya 7 gün içinde itiraz hakkı tanınmıştır. İşte kiracı bu durumda yani yetkisiz icra dairesinde başlatılmış olan bir takibe karşı ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içersinde icra dairesinin yetkisine İCRA DAİRESİNE VERECEĞİ BİR DİLEKÇE ile itiraz edebilir. Görüldüğü gibi 7 gün içinde icra dairesinin yetkisine itiraz edilmemesi durumunda kira alacağı ile ilgili takipte o icra dairesi yetkili hale gelecektir.

İCRA DAİRESİNİN YETKİSİNE NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Detayları başka bir konuda açıklanacak olan icra dairesinin yetkisine itiraz etme konusunda en dikkat edilmesi gereken şey icra dairesinin yetkisine itiraz ederken mutlaka yetkili icra dairesini de belirtmeniz olacaktır. Yetkisiz icra dairesinin yetkisine itiraz etmek birinci adımdır. 2. Adımda aynı dilekçede yetkili olduğunu düşündüğünüz icra dairesini de belirtmelisiniz.

Bu itirazınızı ödeme emrinin size tebliğinden itibaren 7 gün içinde ve doğru olarak yapmanız durumunda icra müdürü takibin durdurulmasına karar verecektir.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Related Articles

İlamlı Takip nedir?

5 (7) İlamlı takip; görülmüş bir davada ilgili mahkemece verilen karar neticesinde ilamdaki alacaklara istinaden başlatılan takiplerdir. Mahkeme görülen davanın niteliğine göre dava sonunda verdiği…

Cevaplar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir